Nya rykten kring produktionsmål och form på Teslas billiga elbil

Carl Undéhn

Carl Undéhn

4 apr 2023

Under Teslas Investor Day i mars var det många som hoppades på konkreta uppgifter om en ny och billigare modell från tillverkaren. I stället fick vi detaljerat veta hur Tesla tänker sig en helt och hållet hållbar framtid.

Det anses ändå att Tesla genom olika uppgifter har bekräftat att de arbetar på en mindre och billigare modell. Bland annat genom planerna på en ny plattform som ska göra det möjligt att sänka tillverkningskostnaderna med hälften.

Och även om vi inte fick se någon ny modell under Investor Day beskrev Tesla i alla fall hur de kraftigt ska öka effektiviteten vid tillverkning, samt bekräftade bygget av en ny fabrik i Mexiko.

Från Kina kommer nu vad som beskrivs bara insideruppgifter om vad Tesla har i kikaren de närmsta åren. Flera medier citerar sajten 36kr som uppger att Tesla planerar att bygga fyra miljoner exemplar om året av en instegsmodell. Utseendemässigt beskrivs den billigare modellen som en mindre Model Y.

Uppgifterna innehåller inga tekniska detaljer kring modellen. Däremot en uppdelning kring produktionen. Enligt källorna ska två miljoner exemplar byggas i ”Nordamerika”, som då även innefattar den nya fabriken i Mexiko. Utöver det ska fabrikerna i Tyskland och Kina bygga en miljon bilar var av den billigare modellen.

Trots åratal av rykten har Tesla hittills aldrig officiellt visat något officiellt kring en mindre och billigare modell.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!