Nya snabbladdare hos OKQ8 i Västerbotten

Carl Undéhn

Carl Undéhn

14 sep 2022

Fram till 2026 vill OKQ8 och Skellefteå Kraft sätta upp 800 laddpunkter på 150 kW i vad som ska bli Sveriges största nätverk med snabbladdare.

Premiären skedde vid en OKQ8-station i Örebro i december förra året och sen dess har ytterligare 12 stationer fått snabbladdare. Gemensamt för alla är att det inte behövs något abonnemang för att ladda utan räcker med ett betalkort.

Nu tillkommer ytterligare två platser med två snabbladdare vardera hos OKQ8 i Norsjö och Burträsk i Västerbotten. Det ska vara startskottet för en satsning i länet. Under hösten och vintern ska det komma fler snabbladdare till stationer i Vilhelmina, Skellefteå och Umeå.

– Vi pratar gärna om hur vi vill skapa förutsättningar för ett hållbart och levande län, då krävs det även satsningar i de områden som annars prioriteras bort, säger Erica Lundgren som är vd för OK Västerbotten.

Enligt OKQ8 ökar behovet av laddpunkter i Västerbotten snabbt. Företaget presenterar statistik som visar att antalet elbilar och laddhybrider under 2021 steg från 2 634 stycken till 4 785.

– Genom att göra det enklare och snabbare för kunderna att ladda elbilen så tror jag att viljan att byta till elbil ökar, vilket är en viktig del i omställningen mot en hållbar framtid, säger Karin Hellgren som är kommunikationschef på OKQ8.

Hon skickar också en känga mot tillståndsprocessen för att sätta upp snabbladdare.

– Vi hade hoppats att fler laddpunkter kunde varit på plats tidigare i år. Tidplanen har blivit försinkad av tidskrävande och byråkratiska processer. Effektivare och snabbare ansökningsförfarande behövs om vi ska kunna hålla etableringstakten uppe, säger Karin Hellgren

Tillsammans med Volvo Lastvagnar ska OKQ8 och Skellefteå Kraft även bygga 44 stationer med snabbladdare för lastbilar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: