En av många idéer om hur en bil från Apple skulle kunna se ut.Den här designen från by Aristomenis Tsirbas vann Freelancer's Apple Car Concept contest 2015. Foto: Freelancer.com

Nya tecken på att Apple utvecklar elbil

Carl Undéhn

Carl Undéhn

11 jun 2021

Det har varit tyst ett tag kring Apples eventuella planer på att utveckla en elbil. Apple själva uttalar sig inte heller om saken. Men den senaste veckan har det kommit flera uppgifter som tyder på att datortillverkaren arbetar vidare på att ta fram en elbil.

Först rapporterade nyhetsbyrån Reuters att Apple förhandlar med de kinesiska batteritillverkarna CATL och BYD. Enligt källorna ska det även innebär skapandet av en fabrik för ”avancerad batteritillverkning” i USA.

Ingen av de nämnda företagen ville däremot kommentera uppgifterna, som även anger att Apple vill använda sig av litium-järnfosfatbatterier. Det skulle betyda att det batterierna tillverkas utan både nickel och kobolt.

Igår kom även ytterligare en nyhet som indirekt bekräftar Apples bilplaner. Bloomberg rapporterade att Ulrich Kranz, med 30 års erfarenhet från BMW och en av personerna bakom utvecklingen av BMW i3 och i8, har anställts av Apple.

Han kommer däremot inte direkt från BMW utan var sedan 2019 chef för Canoo som tagit fram en prototyp för en eldriven pickup. Den är uppbyggd av moduler och enligt Bloomberg var det just den principen som gjorde Apple intresserade.

Ulrich Kranz blir därmed den andra personen med koppling till tysk bilindustri som värvas av Apple. Tidigare i år meddelades att Manfred Harrer, som tidigare jobbat med chassikonstruktion hos Porsche, går till Apple.

Ryktena kring Apples eventuella elbil har florerat sedan 2016. Enligt de senaste uppgifterna ska den vara självkörande och lanseras 2024.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: