Nybilsregistrering minskar – elbilar på 36 procent

Carl Undéhn

Carl Undéhn

2 sep 2024

Bilbranschen har det fortsatt tufft och i augusti minskade nybilsregistreringen med 20 procent jämfört med samma månad ett år tidigare. Det visar nya siffror från branschorganisationen Mobility Sweden. Totalt 19.036 nya bilar registrerades in och andelen elbilar uppgick till nästan 36 procent – eller 35,7 procent för att vara exakt. Det är högre än årsgenomsnittet på 32 procent, men ändå en minskning med 31 procent jämfört med samma månad förra året. Även registreringen av eldrivna lätta lastbilar minskade kraftigt med 36 procent i augusti.

Från första januari till sista augusti har registreringen av elbilar minskat med 21 procent jämfört med 2023. Som tidigare månader i år är det företagskunder som står för majoriteten av de elbilar som registrerades i augusti. Privatkunder stod för endast 30 procent. Nedgången på bilmarknaden förklarar Mobility Sweden med en avvaktande privatmarknad på grund av höga räntor, även om Riksbanken nyligen sänkte styrräntan med 25 punkter till 3,5 procent. Vissa tillverkare uppges även ha leveransproblem, något som även det påverkat nybilsregistreringen enligt branschorganisationen.

Mobility Sweden redovisar sen en tid även utbyggnaden av laddinfrastruktur. I augusti tillkom det 689 nya laddpunkter och totalt fanns det i augusti 51 300 laddpunkter fördelat på 7 200 laddstationer.

Augusti månads mest registrerade personbil var Tesla Model Y med 1.101 exemplar. Även sett hittills i år är Teslas elsuv med 9.488 exemplar den mest registrerade bilen hittills i år. Jämfört med samma tidsperiod förra året har registreringen av Model Y däremot med 9 procent.

Med 4.383 registrerade bilar – alltså knappt hälften mot Model Y – hittas Volvo EX30 på andra plats sett hittills i år. Volvo EX30 var också med 470 exemplar den tredje mest registrerade elbilen i augusti. Något bättre gick det för Volvo EX40/EC40 som med 500 registrerade exemplar knep andraplatsen i augusti.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: