Nykomling i topp bland elbilar i juni

Carl Undéhn

Carl Undéhn

1 jul 2021

När branschorganisationen BIL Sweden sammanfattar nyregistreringarna under juni månad fortsätter antalet att öka – inte minst när det kommer till laddbara bilar.

– Under juni månad ökade nyregistreringarna av elbilar med 412 procent samtidigt som laddhybriderna ökade med 95 procent, men antalet laddhybrider var 455 fler. Att flera attraktiva nya modeller nu finns tillgängliga är grunden för de stora ökningstalen, medan de månadsvisa fluktuationerna förklaras av skatteförändringarna, säger Mattias Bergman som är vd på BIL Sweden.

Skatteförändringarna han hänvisar till är förändringarna i bonus malus-systemet, som trädde i kraft första april i år. De innebar att klimatbonusen för elbilar höjdes från 60 000 till 70 000 kronor samtidigt som den sänktes för laddhybrider.

Totalt registrerades 36 095 nya bilar under juni månad, vilket är en ökning med 45,9 procent jämfört med samma månad året innan. Av dem var nästan hälften laddbara, alltså rena elbilar eller laddhybrider. Av de laddbara bilarna utgjorde dessutom  rena elbilar hela 48,7 procent i juni.

Extra intressant blir det om man kollar på de enskilda modellerna. Volkswagen ID.4 kunde glädjas över förstaplatsen de två senaste månaderna, men nu petas den ned från tronen av en nykomling. Den mest registrerade elbilen under juni var MG ZS EV, med 1 665 exemplar, följt av Tesla Model 3 med 1 499 exemplar.

Volskwagen ID.4 halkar ned till en tredjeplats, med 1 229 nyregistreringar i juni.

Totalt registrerades 36 095 nya bilar under juni månad, vilket är en ökning med 45,9 procent jämfört med samma månad året innan.

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: