Nystart för solcellsbilen – sista chansen att köpa en Lightyear 0

Carl Undéhn

Carl Undéhn

4 apr 2023

Lightyear är tillbaka på banan. I alla fall tillfälligt, då det nederländska start up-bolaget för solcellsbilar nu meddelar att de startar om verksamheten i mindre skala.

Från att tidigare haft omkring 600 anställda ska nu endast 100 personer arbeta hos företaget.

Målet är att få i gång tillverkningen av Lightyear 2 (på bilden ovan), en mindre och billigare modell än företagets första bil Lightyear 0. I båda fallen handlar det om elbilar med solceller i karossen som delvis kan bidra med laddning av batteriet.

Hos Lightyear 0 innebar det i kombination med en extremt strömlinjeformad kaross med lågt luftmotsånd och effektiva elmotorer vid varje hjul att bilen hade en räckvidd på 62,5 mil med ett batteri på 60 kWh.

Lightyear 0

Arbetet med den gick i slutet av förra året hela vägen till serieproduktion hos finska Valmet. Knappt två månader senare ställdes tillverkningen in av bilen med både avancerad teknik och en saftig prislapp på 2,5 miljoner kronor.

Exakt hur många exemplar av solcellsbilen Lightyear 0 de hann tillverka är oklart. Två av dem ska i alla fall säljas på en aktion i Nederländerna i april för att få in pengar till att betala fordringsägare.

Då som nu säger företaget de var tvungna att lägga ned Lightyear 0 för att kunna fokusera på Lightyear 2. Den uppges få en räckvidd på 80 mil och planeras att lanseras 2025 med ett pris från 40 000 Euro, omkring 450 000 kronor.

I början av året presenterades ”smygbilder” av Lightyear 2.

Dit är det däremot ännu en bit kvar. I februari lyckades Lightyear samla in 8 miljoner Euro, 90 miljoner kronor, som ett första steg inför omstarten.

Initiativet leddes av investeraren Arnoud Aalbersberg som nu säger till nederländska medier att Lightyear har ”fem till tio års försprång” gentemot andra biltillverkare.

Enligt en tidigare presenterad plan siktar det nystartade företaget på att ta fram en fungerande prototyp av Lightyear 2 inom 18 månader.

Oklart är om svenska Koenigsegg är delaktiga i nystarten av Lightyear. Den svenska tillverkaren av supersportbilar investerade i Lightyear förra året med syftet att samarbeta kring utveckling av gemensam teknik.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!