Nytt förslag ska tillåta självkörande bilar i Sverige

Carl Undéhn

Carl Undéhn

9 okt 2023

Fordonsbranschen lägger stora resurser på utveckling av självkörande fordon. Hur nära vi är ett genombrott och när vi kan sova oss genom jobbpendlandet i den egna bilen råder det delade meningar om.

Bland andra Volvo arbetar på tekniken och kommande elsuven EX90 ska få det självkörande systemet Drive Pilot som bland annat drar nytta av bilens Lidarradar. Men till en början kommer endast ägare i Kalifornien kunna testa det.

Regler hindrar bilar med sådana system att användas på svenska vägar. Något som även fått Kia att sälja sin stora elsuv EV9 utan Lidar på den svenska marknaden.

Med ett förslag på en ny förordning för autonoma fordon vill regeringen skapa mer klarhet kring reglerna. Förslagen skickas nu på remiss och planen är att förordningen ska börja gälla den 1:a juli nästa år.

– Automatiserad körning har stor potential att lösa flera problem i vårt transportsystem. Självkörande fordon kan göra transporter effektivare och säkrare, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson från Kristdemokrarerna.

Enligt regeringen ska den nya förordningen ”underlätta att automatiserade fordon utvecklas och sätts på marknaden i Sverige” och samtidigt öppna för att helt självkörande fordon även lanseras i Sverige när tekniken nått dit.

Sedan förra sommaren finns det en EU-förordning med tekniska krav på autonoma fordon. Men hittills har inga sådana fordon typgodkänts i Sverige.

En öppen fråga kring autonoma fordon är vem som är ansvarig vid en olycka. Enligt regeringens förslag ska det vara den som aktiverar funktionen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!