Opel-chefen bekräftar ”25.000 Euro-bil”

Carl Undéhn

Carl Undéhn

11 okt 2023

Det är viktigt med siffrorna ibland. Fler biltillverkare som Volkswagen, Cupra, Renault och Citroën talar om att lansera elbilar med en prislapp från 25.000 Euro, omkring 290.000 kronor.

Opel har varit lite mer svävande kring prislappen de tänker sig för sina billigare elbilar. Mellan 25.000 och 27.000 Euro har det talats om tidigare. Men nu hoppar också Opel på tåget och bekräftar att de kommer lansera elbilar med samma pris som konkurrenterna. Eller något åt det håller, i alla fall.

– Så mycket kan jag säga: vi kommer att kunna erbjuda elbilar för cirka 25 000 euro. Med nästa generation av våra plattformar. Vi arbetar hårt med det. En sak är säker: elbilar kommer att bli billigare, säger Opels chef Florian Huettl i en intervju.

Opel ingår som ett av 14 märken i den stora Stellantiskoncernen. Den har tagit fram sin nya elbilsplattform STLA i fyra storlekar för bilar inom olika segment. Hittills har vi fått se nya Peugeot E-3008 som första modell att använda STLA Medium med en räckvidd på 70 mil.

Men enligt Opel kan den nya plattformen alltså även bli en nyckel till att skapa billigare elbilar.

Konceptet Experimental visades tidigare i år.

Han säger också att europeiska tillverkare som Opel pressas av nya konkurrenter från Kina. Bland annat genom att de kan tillverka elbilar med lägre kostnader för energi och arbete.

Opelchefen trycker därför på att tillverkare som Opel kan behöva statliga stöd för att klara övergången till att bygga elbilar.

Alltså just det som EU-kommissionen nu genomför en undersökning om för de som bygger elbilar i Kina och om statliga stöd där innebär snedvriden konkurrens.

Florian Huettl bekräftar också att det kommer en eldriven Opel Manta. Men den ser inte ut att komma ha särskilt mycket gemensamt med de äldre tidernas Manta. Snarare en slags spirituell efterföljare.

Konceptet Opel Manta GSe ElektroMOD från 2021 blir inte verklighet.

– Det kommer inte att bli en retroprodukt, alltså en elektrisk Manta som liknar den gamla Manta A eller B. Vi kommer att inspireras av det som gjorde Manta till vad den var på den tiden, men också av vad som är intressant för en Manta idag, säger han.

För några år sedan visade Opel ett koncept på en elbil med tydliga drag av gamla Manta. Efter det har vi fått se konceptet Experimental, en crossoversuv som enigt uppgifter till Elbilen också är vad den eldrivna Mantan kommer bli.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: