Opel bekräftar: endast nya eldrivna modeller från nästa år

Carl Undéhn

Carl Undéhn

29 apr 2024

På vad som beskrivits som ”rekordtid” ska Opel gå över till att endast bygga elbilar. I alla fall i Europa där det från 2028 bara kommer att säljas helt eldrivna modeller. För att det ska bli verklighet kommer tillverkaren endast lansera elbilar i Europa från och med nästa år. Det bekräftar Opels chef Florian Huettl i en intervju med branschtidningen Automobilwoche.

– Modellerna för det är redan långt framme i utvecklingen. Vi är helt övertygade om att det är rätt väg att gå, säger han till tidningen.

Bland de modeller som är på gång hittas en nytolkning av klassikern Manta. Efter att först ha tagit fram det retrodoftande konceptet Opel Manta GSe ElektroMOD presenterades senare ett helt annat koncept av en kommande Manta. Nu var det i stället en sportig crossoversuv (bilden ovan) med en slank karosslinje. Exakt hur slutresultatet kommer bli är ännu oklart. Florian Huettl säger att nya Manta ska bli en modell för en ”bred målgrupp”, vilket låter som en suv av någon sort.

Ytterligare en elbil som det bekräftas att Opel arbetar på är en billigare modell. Målet är att den ska få ett pris från 25.000 euro, omkring 280.000 kronor, och då konkurrera med Renault 5 och Citroën ë-C3 samt kommande Volkswagen ID.2all, Cupra Raval och Skoda Epiq. Opels bidrag uppges använda sig av en ny generation av elbilsplattform, vilket borde betyda ägaren Stellantis plattform STLA Small. När den billigare modellen väntas lanseras nämns inte.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: