Opel lanserar GSe för eldrivna prestandamodeller

PUBLICERAD: 2022-09-14

Opel ska elektrifiera sina nuvarande modeller snabbt. Redan till 2024 vill tillverkaren kunna erbjuda en helt eldriven version av varje modell. Som en del i det meddelar Opel nu att de återupplivar beteckningen GSE som ska sitta på kommande eldrivna prestandaversioner.

På 1970- och 80-talet prydde beteckningen toppversioner som Opel Commodore GS/E och Opel Monza GSE.

I övergången till en eldriven framtid ska det skrivas GSe samtidigt som de tre bokstäverna får en ny betydelse: från ”Grand Sport Einspritzung” (insprutningsmotor) till ”Grand Sport Electric”.

Blir Manta GSe nu verklighet?

– I framtiden kommer varumärket GSe inte enbart representera dynamiska bilar som är roliga att köra utan även stå för Grand Sport Electric, vilket går helt i linje med våra planer för att bli ett fullt elektrifierat varumärke, säger Florian Huettl som tillträdde som vd för Opel i våras.

Hur sportiga de kommande GSe-modellerna kommer bli avslöjas inte. Opel lovar att de kommer bjuda på körglädje och vara ”Autobahn proof”, vilket får tolkas som att de kommer ha topphastigheter på över 200 km/h.

Om nylanseringen av GSe också innebär att elbilskonceptet Manta GSe ska sättas i produktion nämns inte. Konceptet visades först i en version som var inspirerad av en Opel Manta från 1970.

När det senare visades en skiss på en eldriven Manta som ska lanseras kring 2025 hade de klassiska linjerna i karossen bytts ut mot en futurustisk tolkning av en crossoversuv.

Opel Manta-e Concept
Carl Undéhn

Carl Undéhn

PUBLICERAD: 2022-09-14