Opel avslöjar detaljer kring elektrisk Manta

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 maj 2021

Tidigare i år visade Opel upp en eldriven version av sin klassiska 70-talsmodell Opel Manta. Nu får vi veta mer tekniska detaljer.

Bilen kallas Opel Manta GSe ElektroMOD och är en Manta av årsmodell 1970 som fått elmotor och uppdaterat instrumentering. Det hela beskrevs som ”Vintage Voltage” som innebar att Opel ville erbjuda gamla bilar i ett modernt och miljövänligt paket.

Men den som hoppades att Opel skulle börja rusta om gamla entusiastbilar lagom till sommaren blev besviken. Opel Manta GSe ElektroMOD finns endast i ett enskilt exemplar och det har inte sagts något mer kring ”Vintage Voltage”.

Nu avslöjar Opel i alla fall en del tekniska detaljer kring bilen, som bjuder på några överraskningar. Bland annat finns det precis som i originalet en fyrväxlad manuell växellåda. Den som inte vill spaka runt behöver däremot inte. ”Nu kan föraren välja mellan att växla manuellt eller helt enkelt lägga i fyrans växel och köra med automatik” skriver Opel.

Elmotorn är placerad under motorhuven, men Opel Manta GSe ElektroMOD är ändå bakhjulsdriven och har 149 hästkrafter. Den är därför mer kraftfull än toppmodellen med förbränningsmotor Manta GT/E från 1975 som bjöd på drygt 100 hästkrafter.

Det förhållandevis lilla batteriet på 31 kWh ska enligt Opel ändå ge en räckvidd på omkring 20 mil – alltså precis lagom för de kortare söndagsturer som entusiastbilar oftast används till.

Bilen har även fått en del mer moderna inslag. Hela fronten är en stor LED-skärm kallad ”Opel Pixel Vizor” som kan visa bilder och text som en reklamskärm. På insidan har den gamla instrumenteringen ersatts med två skärmar på tolv och tio tum.

Några planer på att sätta Opel Manta GSe ElektroMOD finns inte. Men Opel säger att konceptet har tagits emot bra och utesluter därför inte en ny Manta i framtiden.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!