Opel ska bli elbilstillverkare på rekordtid – i Europa

Carl Undéhn

Carl Undéhn

4 mar 2022

Opel har tidigare sagt att de siktar mot att endast sälja elbilar i Europa år 2028. Det bekräftas nu när Opel meddelar att de ska bli en eldriven tillverkare på ”rekordtid”.

Nästa generation av suven Crossland samt sedanen Insignia kommer därför bli helt eldrivna. Om Insignia då även kommer med kombikaross framgår inte.

Opel säger också att de båda modellerna kommer erbjudas ”även med eldrift”, vilket tyder på att de planerar en flexibel lösning med olika drivlinor för samma modell.

Opel säger att målet är att erbjuda eldrivna modeller för alla kunders behov. Uppenbarligen även de som kör långt då Opel i framtiden lovar elbilar med en räckvidd på mellan 50 och 80 mil som kan snabbladdas med 3,2 mils räckvidd i minuten.

Opel Manta-e Concept

Kring 2025 ska vi få se en eldriven nytolkning av 70-talsklassikern Opel Manta. Ett koncept på det har tidigare visats upp, men nu visas ett nytt koncept som totalt skiljer sig från det förra. De tidigare tydliga blinkningarna till originalet ser nu ut att ha kastats bort helt. Nya Manta-E Concept liknar mer en futuristisk crossover med både hög midja och markfrigång. Det återstår att se hur mycket som behålls av konceptet när den sätts i produktion.

– Den nya Opel Manta kommer återigen att bli en mycket känslomässig bil. Med eldriven kraft som är tillgänglig redan från stillastående och ger förstklassig acceleration. Vår Manta kommer återigen att stå för ren körglädje. Vi kommer att bygga en fascinerande ny tolkning med otroligt mycket utrymme, sa Opels chef Uwe Hochgeschurtz.

Det tidigare konceptet Opel Manta GSe ElektroMOD

Opel ingår i Stellantiskoncernen som samarbetar tillsammans med Mercedes och oljebolaget Total har investerat i det gemensamma batteriprojektet ACC. Inom det ska Opels tidigare motorfabrik i tyska Kaiserslautern byggas om till en Gigafabrik för batteritillverkning. Den ska vara i gång 2025 med årliga produktionskapacitet på 32 GWh.

Det är ungefär vad som till en början planeras i Volvos och Northvolts gemensamma batterifabrik som ska tas i bruk i Göteborg samma år. Vid fabriken Northvolt Ett i Skellefteå har ålet för produktionskapaciteten höjts till 40 GWh per år.

Häromdagen presenterade Stellantiskoncernen sin nya strategi Dare Forward 2030 med målet att sälja fem miljoner elbilar år 2030. Det ska uppnås genom att alla koncernens 14 märken ska bli eldrivna. Detaljer kring konkreta modeller var det ändå ont om. Det lilla som kom fram fokuserade på koncernens amerikanska märken, bland annat att Jeep lanserar sin första elbil nästa år.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: