PEAR försenas – då kommer Fiskers ”folkelbil”

Carl Undéhn

Carl Undéhn

23 maj 2023

För några veckor sedan inledde Fisker leveranserna av sin första modell Ocean till europeiska kunder. Med nästa modell PEAR har märket från den danske bildesignern Henrik Fisker däremot större planer. Nämligen att både omvärdera vad en bil är och dessutom kunna sälja den till ett pris från omkring 300 000 kronor.

– Vi kommer lyckas med det genom att helt omvärdera vad en bil är och varför de byggs som de byggs. Till exempel har vi inte handskfacket där det brukar vara utan i stället en bricka. Vad vi kollar på med Pear är just den typen av saker, som ”behöver vi verkligen det här?”, sa Henrik Fisker till Elbilen under elbilsmässan eCarExpo i Stockholm tidigare i år.

Men nu meddelar Fisker att den planerade lanseringen nästa år skjuts upp. Tidigast 2025 kan vi få se PEAR på vägarna och orsaken uppges vara diskussioner med batteritillverkare om att leverera batteripaket till modellen.

PEAR, som står för ”Personal Electric Automotive Revolution”, beskrivs som en mindre elsuv och ska byggas i USA av den taiwanesiska tekniktillverkaren Foxconn. Fisker skiljer sig därmed från de flesta andra bilmärken genom att inte etablera egna fabriker utan satsa på kontraktstillverkning hos andra. Fiskers första modell, elsuven Ocean, byggs hos Magna i Österrike.

Trots förseningen uppges utvecklingen av bilen i stort sett vara färdig.

– Vi är redan mitt uppe i utvecklingen av den bilen och designen är spikad, sa Henrik Fisker vid eCarExpo.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: