Peugeot storsatsar på elbilar

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

30 maj 2016

En tävlingsbil som gör noll till hundra på 2,5 sekunder och har kört en kilometer 16,5 sekunder senare. Så ser Peugeots framtidsvision ut. Förutom den extrema hybridbilen har den franska biltillverkaren tillsammans med systerföretaget Citroën också långtgående planer på elbilar för personbilsmarknaden. Fyra modeller ska introduceras innan 2022 och den första kommer 2019.

Snabbladdning som ger 12 kilometers körning per laddminut och lång räckvidd – upp till 450 kilometer – utlovas i den elektrifieringsstrategi som Groupe PSA presenterade nyligen. De båda biltillverkarnas framtid bygger på två plattformar som är anpassade både till förbrännings- och elmotorer och som ska börja användas 2019. Common Modular Platform (CMP) har utvecklats i samarbete med kinesiska Dongfeng ska användas för rena elbilar. Den andra plattformen, Efficient Modular Platform (EMP), är avsedd för pluginhybrider med en elektrisk räckvidd på 60 kilometer.

Racingbilen L500 R Hybrid, är inte lika konventionell. Konceptbilen har 500 hästkrafter, varav 230 elektriska fördelade på en motor fram och en bak. Den låga profilen, bilen är bara en meter hög, i kombination med en vikt på under ett ton innebär att hästkrafterna räcker till. Noll till hundra på 2,5 sekunder utan att man behöver välja något speciellt läge.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: