Polestar och Candela samarbetar kring batteriteknik

Carl Undéhn

Carl Undéhn

23 aug 2022

Inom bilbranschen är det oftast flygplan som fått stå som inspirationskälla för lösningar kring minskat luftmotstånd och teknik. Men kanske kan biltillverkare också lära sig mer av båtar – och tvärtom.

Polestar och svenska Candela, som utvecklar eldrivna båtar, meddelar att de inleder ett samarbete. Till en början handlar det om att Polestar ska leverera batterier och laddteknik för Candelas båtar.

Men det hela beskrivs som ”början på ett bredare samarbete” där de båda tillverkarna kan dra nytta av varandras erfarenheter.

– Polestar är en drömpartner för oss. Medan elektrifieringen av bilar har kommit långt under de senaste åren, har den marina sektorn hamnat på efterkälken. Att kombinera vår effektiva bärplansteknik tillsammans med batterier med hög kapacitet från Polestar innebär att vi gemensamt kan snabba på övergången till elektriska båtar för många fler kunder, säger Gustav Hasselskog som är vd för Candela.

Med modellen C7 visade Candela på ett nytt och mer energieffektivt sätt att konstruera en elbåt. Vid hastigheter över 17 knop blir den en hydrofoil, eller bärplansbåt, som lyfter ur vattnet för att minska motståndet. Genom det minskas energin som behövs med upp till 80 procent jämfört med en vanlig elbåt.

Konceptet förfinades med modellen C-8 som till skillnad från föregångaren ska tillverkas och säljas i större volymer.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: