Polestar satsar på den amerikanska marknaden med Polestar 3

Carl Undéhn

Carl Undéhn

17 jun 2021

Att Polestar 2 ska följas upp av Polestar 3 känns både logiskt och har stått klart en tid. Men mycket mer än att det handlar om en elsuv har vi inte fått veta.

När Polestar nu släpper lite mer information om modellen bjuder de heller inte på några tekniska detaljer. I stället får vi se en övertäckt bil där det med lite fantasi går att urskilja något av formerna. Som väntat tyder de på en SUV och Polestar själva beskriver modellen som en ”aerodynamisk, helelektrisk prestanda-SUV”.

Vi får också veta att Polestar 3 kommer börja byggas 2022 i Volvos amerikanska fabrik i Ridgeville i South Carolina där modellen S60 idag tillverkas. Både amerikansk politik och landets biltillverkare är mitt uppe i en snabb omställning mot att tillverka elbilar. Beslutet att placera tillverkningen av Polestar 3 till USA är enligt Polestar både en effekt av det och ska understryka märkets satsning på den amerikanska marknaden. Det innefattar också planer på att öppna 25 ”Polestar Spaces” runt om i USA.

– Med produktion i USA minskar både leveranstider och den miljöpåverkan som kommer av att bilar nu inte behöver transporteras mellan kontinenter. Den lokala produktionen kommer dessutom ha en positiv inverkan på priset på Polestar 3”, säger Dennis Nobelius som är operativ chef hos Polestar.

Svenska kunder får däremot ingen tillverkning på hemmaplan med korta leveranser. De Polestar 3 som kommer säljas till europeiska kunder ska tillverkas i företagets kinesiska fabrik i Chendu, skriver Vi Bilägare.

I Ridgeville ska också den kommande nya versionen av XC90 tillverkas som precis som Polestar 3 enligt tidigare uppgifter ska byggas på Volvos plattform SPA2 och bland annat vara förberedd för full självkörning.

Det har också sagts att Polestar 3 kommer ha ett batteri på 120 kWh som är integrerat i botten på bilen som ska ge en räckvidd på omkring 50 mil.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: