Elbilen logo Meny

Polestar vill bygga bilar hos Volvo i Europa

När Polestar tidigare i år gav en liten inblick i den kommande modellen Polestar 3 var en av nyheterna att den ska tillverkas i Volvos fabrik i USA. Polestar gjorde då en stor sak av att de tror på en växande marknad för elbilar i USA och vill minska utsläppen genom att tillverka bilen på plats där, med kortare transporter som följd.

Det är däremot ingen klimatfördel som kan tillräknas bilarna som säljs här i Sverige. Idag tillverkas Polestar 2 i Kina och även när kommande Polestar 3 byggs i USA kommer de ha en lång väg framför sig innan de når kunder i Europa.

Vid en konferens som ordnades av den tyska tidningen Auto, Motor und Sport sa Polestars vd Thomas Ingenlath att de planerar tillverkning av modeller från Polestar även i någon av Volvos fabriker ”i Europa”.
-Vår idé bygger ju inte på att göra en produkt ”Made in China”. När vår tillverkning ökar är jag säker på att vi kan använda våra samarbetspartners för att i framtiden även ha tillverkning i någon av Volvos europeiska fabriker, sa Thomas Ingenlath under konferensen.

Om det innebär att vi även kommer få se svensktillverkade Polestars i framtiden fick vi inte veta. Mer troligt är att det kommer byggas bilar från Polestar i Volvos belgiska fabrik i Gent där Recharge-modellerna tillverkas.

För de kinatillverkade bilar som säljs i Europa vill Polestar också upphöra med att använda båttransporter. Istället ska de skickas med tåg från Kina, något som även Volvo gjorde när produktionen av S90 började 2017.

Carl Undéhn

Carl Undéhn

PUBLICERAD: 2021-10-08