Polestar visar koncept på eldriven Rodster

Carl Undéhn

Carl Undéhn

2 mar 2022

Med konceptet Precept fick Polestar ta emot hyllningar för att våga ta märket mot en egen framtid. Ännu högre blev jublet när det visade sig att Polestar förverkligar konceptet med den kommande sedanen Polestar 5.

Om historien upprepar sig kan vi se fram emot att även få se sportig Polestar roadster i serieproduktion. Det är nämligen vad som nu visas upp som konceptet Polestar O₂.

Bilen tar avstamp i Precept med tydliga likheter i karossens design. Polestar beskriver den som en en bil med ”de klassiska sportbilsproportionerna” med låg och bred kaross, långt axelavstånd och korta överhäng.

Nyligen avslöjade Polestar att de utvecklar en egen plattform i aluminium som ska användas för Polestar 5. En anpassad version av den hittas också i det nya konceptet och ska garantera en kaross med hög vridstyvhet och god körgenskaper.

Roadstern tar även inspiration från arbetet med projektet Polestar 0 som ska resultera i världens första helt klimatneutrala bil. Inredning består av ett nytt ”mono-material” i plast där endast ett grundmaterial använts till alla komponenter. På insidan hittas också återvunnen polyester i alla mjuka delar och chassits olika delar är märkta efter kvaliteten på det aluminium som använts. Det ska göra det enklare att återvinna de olika delarna när bilen tjänat klart på vägarna.

Den som kör en sådan här bil vill så klart kunna dela med sig av upplevelsen. För det har Polestar byggt in en annorlunda funktion i form av en drönare med kamera som kan spela in filmer när du kör. Drönaren kan följa bilen automatiskt i upp till 90 km/h och filmmaterialet kan klippas till och delas i sociala medier direkt på roadsterns 15-tumsskärm – ”när bilen står parkerad”, som Polestar lägger till.

Önskningarna om att göra verkligheten av Polestar O₂ borde vara minst lika stora som när konceptet Precept visades. Att eldrift är optimalt för öppna elbilar genom att bjuda på en tyst körupplevelse utan avgaser är något som även Polestar har fattat.

– Polestar O₂ är vår vision om en ny era för sportbilar där vi förenar den härliga känslan av att köra öppet med elektrisk mobilitet. Precis som med alla våra bilar handlar den dessutom om mer än bara snabb acceleration rakt fram; det är när du vrider på ratten som det riktiga roliga börjar, säger Polestars designchef Maximilian Missoni.

Exakt hur roligt det blir går inte att avgöra. Polestar avslöjar inga detaljer kring drivlina och effekt.

Om Polestar O₂ sätts i produktion blir den en konkurrent till den kommande eldrivna versionen av Porsche 718 Boxster som mer eller mindre bekräftats vara på gång. Polestars vd Thomas Ingenlath har tidigare sagt att de vill konkurrera med just Porsches kunder.

Så det om något talar för att Polestar O₂ faktiskt kan bli verklighet.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: