Priskrig på elbilar efter slopad klimatbonus i Tyskland

Carl Undéhn

Carl Undéhn

6 feb 2024

Precis som här försvann också den tyska klimatbonusen för elbilar över en natt i slutet av förra året. Men reaktionerna från biltillverkarna har varit en annan. I princip alla märken täcker upp hela eller delar av den tidigare klimatbonusen på upp till 6.500 euro för bilar som beställs under årets första månader.

Till det kommer att Tesla tidigare i år sänkte priset på sin storsäljare Model Y – igen. Vissa som Dacia och BYD går längre än så och ger nu rabatter på upp till 17.255 euro, eller omkring 195.000 kronor. Nu meddelar även Polestar att de ger rabatter på upp till 6.500 euro på Polestar 2. Samtidigt blir det möjligt att leasa modellen från 203 euro i månaden, omkring 2.300 kronor.

En ny studie från institutet Center Automotive Research beskriver den rådande situationen med dramatiska ord. ”Marknaden för elbilar är som en häxkittel! Om du inte börjar sänka priserna löper du stor risk att förlora marknadsandelar”, står det i studien.

Även här hos oss har flera tillverkare sänkt sina priser de senaste veckorna, bland annat Renault, Polestar och Toyota. Volkswagen har i stället valt att lansera basversioner med ett batteri på 52 kWh av ID.3, ID.4 och ID.5 med lägre pris, så kallade ”EU-grundversioner”.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: