PSA-gruppen utvecklar laddhybrid i miniformat

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

8 jan 2018

I en värld där de flesta bilar bara transporterar en person lutar det åt att framtidens bilar blir mindre. Det tror i alla fall PSA-gruppen, som därför har tagit fram ett lätt och litet fordon för att minska trängseln i storstäderna. Bilen – det ser i alla fall ut som en, även om det rent formellt inte är en sådan – mäter bara 2,4 gånger 0,85 meter.

MG_0485-3I hastigheter upp till 70 kilometer i timmen drivs fordonet av motorer inbyggda i bakhjulen – det har faktiskt två även om det på bild kan se ut som att det bara finns ett. 48-voltsystemet drivs av ett batteripaket från Samsung SDI och för att minimera energiförlusterna är fordonet försett med regenerativ inbromsning.

Så snart man ger sig ut på större vägar drar den encylindriga bensinmotorn på 31 kilowatt igång och toppfarten är strypt till 130 kilometer i timmen. Väghållningen förbättras av att fordonet lutar sig igenom kurvorna till nästa laddstopp 300 kilometer bort.

MG_0599-3Körkort är det enda som krävs för att framföra fordonet. Hjälm är överflödigt, då det finns både krockkudde och säkerhetsbälte. Man behöver inte ens tänka på att klä sig varmt, då fordonet också har kupévärmare.

När fordonet kommer ut på marknaden – om det någonsin gör det – återstår att se. Gör den det torde priset bli relativt lågt, då fordonet har utvecklats inom ramen för EU-projektet EU-Live som syftar till att ta fram billiga och miljövänliga fordon anpasade för framtidens trafikmiljö.

Minibil kommer i performanceversion

En Twizy med Teslavibbar

Stort intresse för liten äggbil

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!