Japansk minibil kan komma till Europa

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

25 mar 2018

Den japanska elbilstillverkaren Fomm hoppas på att ta sig in på den europeiska marknaden – via Thailand, där deras fordon ska säljas i samarbete med ett elbolag. En produktionsfärdig prototyp ska visas upp på Bangkok International Motor Show som börjar i veckan och målet är att producera 10 000 fordon per år, rapporterar Nikkei Asian Review.

På grund av den låga vikten, 450 kilo, hamnar den i samma nisch som Renault Twizy, svenska Uniti och schweiziska Microlino: Fordon som ser ut som bilar men som klassas som fyrhjuliga motorcyklar. Förmodligen hamnar Fomms bil också i samma prisklass eller blir billigare än Uniti One och Microlino som kostar från 145 000 kronor respektive 12 000 euro. Detta då den är inte lika hightech som den svenska bilen, samtidigt som den inte har samma dna (kultbilen BMW Isetta) som sin schweiziska kusin.

Liksom konkurrenterna har den också rejält tilltagen räckvidd, i alla fall om den används som den citybil den är tänkt: 160 kilometer. På en avgörande punkt är den dock helt olik de andra bilarna – den är fyrsitsig. Den kan dessutom flyta och drivas fram hjälpligt i vatten med hjälp av hjulen, en egenskap som är bra att ha då den initialt ska säljas i monsunbältet.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: