Rapport: Barn bryter malm till batterikomponenter

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

19 jan 2016

Litiumjonbatterier kan innehålla kobolt som har brutits av barnarbetare i Kongo-Kinshasa, hävdar Amnesty International och Africa Resources Watch i en ny rapport. Detta då många stora företag har bristande kontroller.

–Vi konstaterar att handlare köper kobolt utan att fråga var och hur den har utvunnits, säger Afrewatchs generalsekreterare Emmanuel Umpula.

Det centralafrikanska landet är världens största producent av metallen, som ofta bryts småskaligt i nedlagda gruvor. Många av dem som arbetar tiotals meter under jord utan skyddsutrustning är barn som enligt rapporten inte tjänar mer än en eller två dollar för 12 timmars abete.

Genom mellanhänder hamnar malmen sedan hos det kinesiska företaget Huayou Cobalt som i sin tur säljer metallen vidare till tillverkare av batterikomponenter.

Komponenter som sedan hamnar hos bland annat Apple, Samsung, Volkswagen och den kinesiska elbilstilverkaren BYD. Storföretagen kan inte garantera att deras produkter inte innehåller kobolt som har brutits av barn.

Batteritillverkaren Samsung SDI säger till exempel att man inte handlar från Huayou, men dokumentation visar att företaget köper komponenter från deras kunder.

Tesla har tidigare uppgivit att man använder sig av kobolt från gruvor i Filippinerna.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!