Rekord i beviljade stöd till snabbladdare i år

Carl Undéhn

Carl Undéhn

16 dec 2022

För att snabba på utbyggnaden av laddstationer delar Naturvårdsverket ut ekonomiska stöd genom det så kallade Klimatklivet. Det kommer även fortsätta under kommande år. Regeringen har avsatt 400 miljoner kronor i stöd till laddinfrastruktur för nästa år, en summa som höjs till 500 miljoner per år för 2024 och 2025.

I år ändrades också reglerna så att de som ansöker om pengar får lämna in anbud. Tanken med det är att bidrag ska delas ut till rätt typ av laddare på platser där de behövs som mest.

– Nu ställer vi krav på att det ska finnas minst fyra laddpunkter per station och och vi premierar de som har fler laddpunkter för att genom det komma åt problemet med laddköer, säger Isak Öhrlund som är handläggare inom Klimatklivet till Elbilen.

Karta över stationer som beviljats stöd mellan 2015-2022

Resultatet är att det i år har delats ut mer stöd till snabbladdare med en effekt på minst 150 kW på olika platser i landet. Hittills i år har 130 laddningsstationer med ett snitt på sju snabbladdare per station beviljats stöd genom Klimatklivet. De befinner sig “från Malmö i söder till Gällivare i norr” där över 900 elbilar kommer kunna ladda. Det innebär att det beviljats stöd till dubbelt så många laddpunkter i år som mellan hela perioden från 2015 till 2021.

– På många platser i landet där det inte funnits några möjligheter att ladda bilen blir det nu möjligt att ladda på tjugo minuter. Det gör att fler kommer kunna ta elbilen på väg till fjällen, sommarsemestern eller andra längre resor inom landet, säger Isak Öhrlund som är handläggare inom Klimatklivet.

Men än så länge har ingen av de stationer som beviljats stöd byggts.

– Det är stationer som har beviljats stöd i september och december i år. Så de flesta av dem kommer börja byggas under nästa år, säger Isak Öhrlund till Elbilen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: