Renault sätter myror i huvudet på motorjournalister

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

13 sep 2017

Att framtidens bilägande förmodligen kommer att se annorlunda ut än i dag harv säkert inte undgått någon. Men nu har Renault gått steget längre än självkörande bilar och bilar som delas med andra. Ivern att skapa något nytt har möjligen gått lite för långt, att döma av snacket bland motorjournalister i Frankfurt.

Konceptbilar är ett måste på varje motormässa och vissa kreationer är mer fantasifulla än andra, som den flygande bil som visades upp i Genève i vintras. Den mest fantasifulla kreationen i Frankfurt är mer jordnära – en bil som ska vara en del av ditt hus när den står parkerad. Många blev som sagt var förundrade när Renault visade upp den.

Symbioz, som bilen heter, ska vara någon sorts extrarum när den inte används. Och visst finns det en poäng i att låta släktingar sova i minibussen när de är på besök. Men… Det handlar inte om någon minibuss där baksätet kan användas som en extrasäng. Nej, Renault föreställer sig i stället att bilen kommer att vara något slags underhållnongscenter där man kan relaxa efter en dag på jobbet. Varför inte? I alla fall om man inte har suttit i en timslång bilkö på väg hem från jobbet. Och vill man nödvändigtvis sitta i bilen för att se på film, videochatta, eller vad man nu brukar göra när man är uppkopplad så kan man väl göra det.

Renault nöjer sig dock inte med det. Symbioz ska vara en integrerad del av huset – så att man slipper gå ut till sin bil för att se det senaste avsnittet av ”Homeland” eller ett gammalt avsnitt av ”Top Gear”. Redaktionen kan rekommendera det där de bygger egna limousiner för att köra celebriteter till en filmgala.

Och vad händer om man har en massa gäster som också vill se på film? Då blir det trångt.

Bilen har säkert en massa andra finesser och spännande prestanda, men det är bara sådant som vi har sett och hört förr. Med andra ord helt ok eller mycket bättre än så. Precisa specifikationer är dock irrelevant i det här sammanhanget. Det enda många ville veta i Frankfurt var ”Varför?”.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!