Renault utmanar Volkswagens billiga elbil med ny modell

Carl Undéhn

Carl Undéhn

11 maj 2023

2025 ska Volkswagenkoncernen lansera sin länge utlovade elbil med en prislapp från 25 000 Euro, omkring 280 000 kronor. Med ID. 2all och Urban Rebel/Raval har Volkswagen och Cupra har redan visat koncept på sina versioner. Ytterligare en ännu inte visad 25 000 Eurobil ska komma från Skoda.

Nu kommer Renault med sitt motdrag och lovar dessutom ett lägre pris än Volkswagen. 2027 ska den franska tillverkaren lansera en mindre elbil med ett pris från under 23 000 Euro, knappt 260 000 kronor.

Hur liten Renaults kommande bil blir och några tekniska detaljer kring räckvidd och batteristorlek nämns inte. Eventuellt blir den mindre än Volkswagen ID. 2all och Cupra Raval. Men även i det segmentet väntar konkurrens från Volkswagenkoncernen.

Volkswagens ID. 2all ska få ett pris från 25 000 Euro – Renault lovar nu en ännu billigare elbil.

Under presentationen av ID. 2all sa Volkswagenchefen att de även arbetar på en ännu billigare elbil med ett pris från under 20 000 Euro.

Inspirationen har Renault nog hämtat från de japanska kollegorna hos Nissan och Mitsubishi, som de arbetar med inom samarbetet Renault-Nissan-Mitsubishi.

– Jag gillar verkligen idén att översätta det japanska konceptet kei cars till det europeiska språket, säger Renaults chef Luca de Meo till brittiska Autocar.

Kei cars är en japansk kategori för småbilar med begränsad storlek och motorisering som därför betalar mindre skatt och försäkring. I Japan står kei cars för en tredjedel av nybilsförsäljningen.

– Jag tror att det finns en viss intelligens i den typen av koncept, eftersom det inte bara är en produktfråga. Det är en produkt-plus-regleringsfråga för att möjliggöra effektiv och miljövänlig mänsklig rörlighet.

Förra året visade just Nissan och Mitsubishi två gemensamt utvecklade eldrivna kei cars för den japanska marknaden. Med det som förebild skulle Renaults billiga elbil bli knappt 3,5 meter lång och ha ett batteri på 20 kWh som hos Nissan/Mitsubishis bilar ger 18 mils räckvidd.

Priset för de båda modellerna börjar i Japan på 1,78 miljoner yen, vilket omräknat till svenska kronor blir 140 000 kronor.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!