Rivian lanseras på börsen – värderas som BMW

Carl Undéhn

Carl Undéhn

10 nov 2021

Att börsen gillar elbilstillverkare är tydligt. Teslas värdeökning är en historia i sig och när både Volvo och Polestar nu börsnoteras värderas lilla Polestar nästan lika högt som stora Volvo.

Orsaken är att Polestar bygger elbilar. Nästa elbilstillverkare att nu kliva in i aktiehandeln är Rivian. Företaget värderas då till 68 miljarder dollar, omkring 580 miljarder kronor.  Det kan jämföras med att Volvo värderades till 163 miljarder kronor när aktiehandeln började i slutet av oktober.

Rivian hamnar därmed på samma plats eller till och med strax före den klassiska tillverkaren BMW i värderingen bland världens biltillverkare. Trots att Rivian började leverera sin första modell, den eldrivna pickupen R1T, för endast någon månad sedan.

Men med stora investerare som Ford och Amazon i ryggen har Rivian stora planer. Framförallt engagemanget från Amazon och den eldrivna transportbil som Rivian bygger åt dem stärker företagets position i konkurrensen.

I Nordamerika planerar Rivian även ett eget laddnätverk som har Teslas Superchargers som förebild. I Europa ser det ut som att vi först kommer se elsuven R1S, som bygger på pickupen R1T. Enligt tidigare uppgifter är en lansering planerad till nästa år, men exakt information har ännu inte bekräftats.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: