Robust minilastbil tar elbilsrevolutionen till Afrika

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

23 aug 2017

Elbilarna börjar erövra världen på allvar. Nu står Afrika på tur. Tekniska högskolan i München har utvecklat ett fordon som både är relativt billigt, robust nog för dåliga vägar och som utnyttjar solenergi. Prototypen gör premiär på motormässan i Frankfurt och när minilastbilen väl börjar säljas ska det kosta maximalt 10 000 euro.

TUM01aCar, som fordonet heter, utvecklades med transportbehovet söder om Sahara i åtanke, men kan även komma att säljas på den europeiska marknaden. En av tankarna med fordonet är att ge landsbygsbefolkning möjlighet att ta sig in till städerna för att sälja sina grödor i stället för att som i dag flytta till slumområden i förhoppningen att få en bättre tillvaro.

– Med aCar har vi utvecklat ett koncept som löser problemet, säger Markus Lienkamp, professor vid fakulteten för fordonsteknik.

Bilen, som togs fram i samarbete med universitet i Nigeria, Ghana, Kenya och Tanzania, är även tänkt att användas för andra tillämpningar, som mobila sjukstugor eller vattenreningsanläggningar.

Den tvåsitsiga minilastbilen är förstås fyrhjulsdriven och kan lasta upp till ett ton. Batteripaketet på 20 kilowattimmar innebär en räckvidd på 80 kilometer och topphastigheten är 60 kilometer i timmen, vilket är mer än tillräckligt längs många landsbygdsvägar. Batterierna kan laddas på sju timmar med ett 220-voltsuttag, men bilen har även solceller på taket för att förlänga räckvidden. Tester som genomfördes i Ghana i somras visar dessutom att bilen inte har några problem vare sig med höga temperaturer eller hög luftfuktighet.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: