Renaults billiga elbil till Europa

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

5 dec 2019

Renaults budgetbil City KZ-E kostar bara 62 000 yuan, motsvarande 85 000 kronor, i Kina. Nu är den på väg till Europa, där den kommer att säljas under varumärket Dacia.

Modellen har ett batteripaket på 26,8 kilowattimmar som kan snabbladdas och väntas klassas som en 250-kilometersbil enligt testcykeln WLTP. Något fartmonster är den dock inte, motorn på 33 kilowatt mäktar bara med en topphastighet på 105 kilometer i timmen

Det är dock inte det faktum att det handlar om en billig bil som gör att modellen kommer att säljas som Dacia i Europa. En talesperson för Renault säger till den tyska tidningen Automobilwoche att de genomsnittliga utsläppen från Dacias modeller i dag är alltför höga för att klara av framtida miljökrav. Den rumänska biltillverkaren, som köptes upp av Renault 1996, satsar därför bland annat på att förbättra bränsleekonomin i sina förbränningsmotorer, åtgärder som dock inte anses vara tillräckliga.

Innan City KZ-E börjar säljas i Europa måste vissa modifieringar göras, bland annat krävs en annan laddanslutning, och priset i Tyskland väntas enligt Automobilwoche därför hamna på omkring 15 000 euro. Efter miljöbilsbonusen, som nyligen höjdes i Tyskland, handlar det om knappt 10 000 euro.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!