Rykte: Kia kan visa mindre elsuven EV4 redan i år

Carl Undéhn

Carl Undéhn

26 apr 2023

Fram till 2027 ska Kia ha 15 elbilar i sitt program. Bland dem planeras även mindre modeller än dagens EV6 och kommande sjusitsiga suven EV9. Att både Kia och koncernsyskonet Hyundai jobbar på en mindre – och förmodligen billigare – elbil har indirekt bekräftats genom en stor beställning av en mindre drivmodul från BorgWagner.

Efter att Kia visat konceptet EV5 som är en mindre elsuv för den kinesiska marknaden är det naturliga namnet på en ännu mindre modell Kia EV4.

Enligt obekräftade rykten från bland annat Autobild och Carscoop är det just vad Kia arbetar på. Autobild uppger också att den mindre modellen ska visas redan i år och lanseras 2024.

Kia EV9 visar på det nya designspråket ”Oppisites United”.

Med en längd på 4,20 meter skulle den hamna i samma segment som dagens Kia Soul och främst rikta sig till europeiska köpare. Det något kantiga designspråket från EV9 väntas hittas även i en mindre EV4, men då i nedtonad form med något mjukare linjer.

En viktig skillnad mot dagens eldrivna Soul är att den nya kompakta elsuven kan komma att använda sig av elbilsplattformen E-GMP, samma som hos Kia EV6 och EV9, samt Hyundais Ioniq 5 och Ioniq 6.

Förutom fördelen med att vara en ren elbilsplattform för mer plats på insidan innebär det också möjligheten till snabb laddning tack vare 800-voltsteknik. Med det kan dagens modeller på E-GMP-plattformen ladda från 10 till 80 procent på 18 minuter.

De första uppgifterna kring beställningen av den mindre drivmodulen från BorgWagner uppgav däremot att den inte var upplagd för 800-voltsteknik.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!