Rykte: sportig coupémodell på gång inom BMW Neue Klasse

Carl Undéhn

Carl Undéhn

8 jul 2024

Nästa år är det dags för BMW att lansera sin nya generation elbilar som går under samlingsnamnet Neue Klasse. Med det införs också nya generationer av både drivlina och batteriteknik, något som enligt BMW ska göra dem mer effektiva och erbjuda längre räckvidd än idag.

Hittills har vi fått se koncept på en sedan som väntas bli den första eldrivna 3-serie samt en suv, som är modellen som ska lanseras först. BMW har också sagt att de arbetar på mindre modeller, som då fullt ut ska dra nytta av tekniken hos Neue Klasse och inte bli några förenklade versioner.

Nu dyker det upp bilder hos sajten Carscoop som visar att BMW även arbetar på en sportig coupémodell. Som de båda visade koncepten inom Neue Klasse har också den en betydligt kortare motorhuv än dagens elbilar från BMW. Trots maskering är designelementen i fronten tydliga och har många likheter med Neue Klasse-koncepten.

Intressant är uppgiften från fotografen att bilen använder fyra elmotorer och då av typen navmotorer som sitter monterade i hjulen. Det är samma teknik som NEVS testade när de 2019 i hemlighet och på kort tid utvecklade Emily GT, en bil som blev en sensation när den presenterades för världen förra året. Den fortsatta historien kring Emily GT är däremot oklar efter att NEVS drog tillbaka affären med EV Electra som sagt att de skulle sätta bilen i produktion.

Att även BMW testar tekniken med navmotorer kommer inte som någon överraskning. Tillverkaren har investerat i det tyska företaget Deepdrive som arbetar på att utveckla teknik för just det. Med navmotorer öppnas helt nya möjligheter för att exakt styra vridmoment och kraften på varje enskilt hjul, något som kan bidra till extremt goda köregenskaper.

Någon teknisk information finns ännu inte kring modellen. Säkert är att det planeras sportiga bilar inom Neue Klasse. Chefen för BMW:s M-division, Frank van Meel, sa nyligen att de arbetar på en modell som “kommer slå allt” och även här har det tidigare talats om en elmotor vid varje hjul och en effekt på upp till 1.000 kW, alltså 1.360 hästkrafter.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!