Så här ser framtidens laddstation ut

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

4 jul 2018

Det nederländska laddföretaget Fastned har öppnat sin första laddstation i Tyskland. Laddstationen, som ligger intill Autobahn i Limburg an der Lahn, erbjuder en laddeffekt på upp till 350 kilowatt. Med en bil som klarar den laddeffekten hinner man knappt ta en snabbfika innan man har tillräckligt med ström för att fortsätta sin resa. Och sådana kommer, konstaterar Bart Lubbers som är en av företagets grundare.

– De närmaste åren kommer tyska biltillverkare som Porsche, Audi, Volkswagen, BMW och Mercedes att introducera helelektriska modeller som kan laddas med hög effekt. Detta innebär en stor utmaning och stora möjligheter för fordonsindustrin och laddföretag som Fastned.

Hittills har företaget bara haft 73 laddstationer i Nederländerna, men ytterligare 17 – utöver den som precis har invigts – ska stå klara i Tyskland innan årsskiftet. Planen är att bygga tusen likadana laddstationer runt om i Europa. Solpanelerna på taken som skyddar laddstationerna är långt ifrån tillräckliga, men elen som används är ändå förnybar: Den genereras av vindkraftverk.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: