Demonstrationer stoppar tillverkningen vid Giga Berlin

Carl Undéhn

Carl Undéhn

8 maj 2024

Tesla pausar arbetet i sin europeiska fabrik Giga Berlin utanför den tyska huvudstaden under fyra dagar från imorgon, torsdag den 9:e maj. Orsaken är att det ordnas en rad demonstrationer mellan 8 – 12 maj under parollen ”Disrupt Tesla”. Under det väntas en stor mängd aktivister komma till området för att demonstrera mot den planerade utvidgningen av fabriken. För det ska skog huggas ned, något som klimataktivister motsätter sig och bland annat har ockuperat en del av skogen. Även andra grupperingar väntas under helgen för att demonstrera mot Tesla som en symbol för bilindustrin och kapitalism i stort.

Affisch för aktionshelgen mot Teslas planerade utvidning av fabriken utanför Berlin.

Enligt Tesla beror stoppet på rekommendationer från polis och myndigheter. Om det påverkar leveranser av Model Y till Sverige är i dagsläget oklart.

Det är tredje gången i år som arbetet med att bygga Model Y under en tid stoppas där. Första stoppet berodde på problem i leveranskedjor som följd av oroligheter i Röda havet. Den andra gången var det en anlagd brand vid en transformatorstation som gjorde fabriken och kringliggande byar strömlösa. Polisen undersöker fallet som kan klassas som terrorism.

Ända sedan det stod klart att Tesla placerade sin europeiska fabrik utanför Berlin har det rådit delade meningar kring den. Å ena sidan ses den som något som stärker Tysklands position som bilbyggarnation, å andra sidan har miljöaktivister kritiserat bygget som lett till nedhuggen skog och uttryckt oro för hög vattenförbrukning.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: