Så kan AI-system snabba upp utveckling av elbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

5 feb 2025

De nya kinesiska spelarna i bilbranschen har utmanat de traditionella europeiska och amerikanska tillverkarna genom att arbeta betydligt snabbare än vad vi varit vana vid. Utvecklingstiden av en ny modell är oftast betydligt kortare i Kina. Även anpassning av funktioner när bilen väl är lanserad är också det något som ibland går snabbare i öst än här hos oss.

Effektivitet och kortade utvecklingstider är därför något som de europeiska tillverkarna lägger allt större fokus på för att möta den nya konkurrensen. Till sin hjälp kan de snart även använda AI-systemet OPED, som står för Optimization of Electric Drives.

Systemet ska snabba upp utvecklingen av elektriska drivlinor och har tagits fram vid den tekniska högskolan i österrikiska Graz. Det uppges kunna genomföra en uppgift som annars tagit flera månader på endast en dag. Då genom att parallellt analysera upp till 50 olika delmoment i utvecklingen av en drivlina. Som exempel på sakers som vägs in nämns storlek på olika delar, energiförbrukning samt vad det kostar att tillverka slutprodukten.

Det går även att mäta mängden koldioxidutsläpp under produktionen och se hur olika anpassningar av konstruktionen förändrar saken. Enligt forskarna vid högskolan gör OPED upp till 100.000 beräkningar enligt kriterierna som matats in och presenterar efter det förslag på konstruktionslösningar för drivlinor som tillverkaren då kan använda sig av.

– OPED-metoden kan användas för många olika typer av produktutveckling, och vi är glada att få arbeta med nya industriella partners för att anpassa den till deras utmaningar och mål, säger Martin Hofstetter från institutet för fordonsteknik vid TU Graz.

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!