Så mycket ökar räckvidden med ny ”superanod”

Carl Undéhn

Carl Undéhn

6 apr 2023

Amerikanska Sila Technologies arbetar på en anod med hög halt av kisel för att öka energidensiteten i elbilars batterier. Tekniken har bland annat väckt intresse hos Mercedes, som har investerat i bolaget.

Nu har Sila Technologies visat upp sin ”superanod” som de kallar ”Titan Silicon”. Den uppges kunna öka räckvidden hos dagens elbilar med 20 procent. Dessutom ska den även göra det möjligt att minska storlek och vikt hos batteripaketet med upp till 20 procent.

Enigt Sila Technologies är räckvidden inte det enda som kan förbättras genom deras kiselanod. Även laddtiden ska kunna minskas genom att ersätta den idag vanliga anoden med grafit genom deras baserad på kisel.

Mercedes eldrivna G-klass uppges bli först ut med den nya tekniken.

Som exempel nämns att en elbil som idag behöver 60 minuter för att ladda från 10 till 80 procent med deras teknik endast behöver 20 minuter.

– I och med det breda införandet av elbilar letar konsumenterna efter förstklassiga lösningar som ger förstklassig prestanda, och våra lösningar ger just det: längre räckvidd och snabbare laddning, säger Sila Technologies vd Gene Berdichevsky.

Att det går att förbättra batteriers prestanda genom kiselanod är känt sedan tidigare. Problemet är att kiselanoden krymper vid laddning och expanderar vid urladdning för att till slut brista. Det är något som Sila Technologies ser ut att ha löst med sin ”Titan Silicon”.

Pressmeddelandet bekräftar också det tidigre ryktet om att den eldrivna versionen av Mercedes G-klass blir den första modellen att använda tekniken från Sila Technologies.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!