Så ska Ford lyckas sälja två miljoner elbilar om året

Carl Undéhn

Carl Undéhn

23 maj 2023

Ford har berättat mer om sina elbilsplaner för investerare under eventet Capital Markets Day. Fokus låg på den amerikanska marknaden, där det som bekant efterfrågas stora bilar. Med sin andra generations elbilar som lanseras från 2025 är det vad Ford satsar på.

Den eldrivna pickupen F-150 Lightning ska få sällskap av ytterligare en pickup. Den beskrivs som en fullstor modell och går för tillfället under arbetsnamnet Project T3. Namnet med ”T3” står för ”Trust The Truck” och ska vara en försäkran om att det handlar om en pickup som klarar allt kunderna förväntar sig. Både vad gäller att dra släp och lasta tungt, men också elbilens fördelar som att kunna dela med sig av ström till verktyg.

Ford F-150 Lightning ska få sällskap av ytterligare en eldriven pickup från Ford.

Genom att fokusera på effektivitet vid både användning och tillverking av Project T3 ska Ford även kunna sänka kostnaderna. Effektivitet är också ledordet för en ännu inte namngiven ny eldriven modell. Men räkna inte med någon strömlinjeformad lågbyggd sedan. Det handlar nämligen om en sex- eller sjusitsig elsuv med säten i tre rader.

En effektiv drivlina ska ändå ge bilen en räckvidd på 350 miles, eller omkring 56 mil. Intressant är att Ford säger sig vilja hålla batteripaketet så litet som möjligt för att göra den prisvärd mot konkurrensen.

Genom att satsa på eldrivna modeller i segment där Ford länge varit starka på den Nordamerikanska marknaden vill tillverkaren nå sina ambitiösa försäljningsmål. De slår fast att Ford planerar sälja två miljoner elbilar om året redan från 2026.

Vid sidan av den nya generationens elbilar uppger Ford säkrandet av batterimaterial som en viktig nyckel till att lyckas med målet.

Om den andra pickupen och den nya elsuven även kommer till Europa är oklart. Hittills har Ford delat upp sina elbilssatstningarna något mellan Europa och USA. Tidigare i år fick vi bland annat se nya, eldrivna Ford Explorer som är mindre än den fossildrivna versionen och riktar sig till europeiska kunder.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: