Säkerhet och nollutsläpp – snart kan du få en bepansrad BMW i7

Carl Undéhn

Carl Undéhn

4 jul 2022

BMW har startat serietillverkningen av den eldrivna versionen av lyxsedanen i7. Men redan nu finns det ett gäng exemplar som användes för att köra några av de som deltog i G7-mötet i Tyskland förra veckan.

Tunga namn inom politiken är också en tänkt kundgrupp till den nästan 5,4 meter långa sedanen. Den som vill – eller kanske behöver – extra säkerhet under resan kommer nästa år även kunna beställa en bepansrad version av eldrivna BMW i7.

Det är första gången som BMW:s avdelning för ”Protection Vehicles” tar sig an en eldriven modell.

– För första gången kommer vi lansera ett helt elektriskt högsäkerhetsfordon baserat på BMW i7 – utan att kompromissa med skyddet för våra kunder. På så sätt visar vi hur hållbarhet och säkerhet går hand i hand, sa BMW-chefen Oliver Zipse.

BMW i7 xDrive60

Den extra säkra versionen kommer att baseras på lanseringsversionen som heter BMW i7 xDrive60. Bakom namnet hittas fyrhjulsdriven sedan med 544 hästkrafter och en toppfart på 240 km/h. Batteriet är på 102 kWh som ger en räckvidd på upp till 62 mil.

Förstärkningar för att stå emot skott och bomber innebär så klart även ökad vikt. Hur mycket det extra skyddet påverkar räckvidden framgår inte.

Däremot att det kommer bli något utöver det vanliga. BMW:s utvecklingschef Frank Weber sparar inte på lovorden när han beskriver vare sig BMW i7 eller den kommande specialversionen.

– Nya BMW i7 kombinerar en unik helt elektrisk körupplevelse med det mest avancerade teknikpaketet i hela branschen. Det var därför helt klart för oss att vi också skulle erbjuda ett förstklassigt fordon med hög säkerhet baserat på denna högteknologiska produkt, säger han.

Det är däremot inte första gången som BMW tar sig an idén att kombinera säkerhet med nollutsläpp. Under bilmässan IAA förra året visades en specialversion av vätgasdrivna BMW iX5 upp.

Den kallades Concept iX5 Hydrogen Protection VR6 där beteckningen ”VR6” anger att bilen bland annat kan stå emot skott från en kulspruta från tio meters håll.  

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!