Annons:

“Säkring” kan skydda batterier från att fatta eld

Carl Undéhn

Carl Undéhn

2 okt 2024

Efter att en Mercedes EQE började brinna i ett parkeringsgarage i Seoul uppstod en het debatt kring elbilar och säkerhet i Sydkorea. Bland annat lades det fram förslag på ett förbud mot elbilar med fulladdat batteri att använda stadens parkeringsgarage.

Kanske har debatten också fått fart på forskningen kring batterisäkerhet i landet, för nu presenterar forskare vid LG Chem en form av säkring som ska skydda batterier från så kallad termisk rusning då temperaturen skenar iväg. Konkret handlar det om ett extremt tunt och temperaturkänsligt kompositmaterial som kan byggas in i battericeller. Stiger temperaturen över det normala på mellan 90 och 130 grader ändras den molekylära strukturen i materialet, med resultatet att dess förmåga att leda ström minskar.

Enligt LG Chem kan tekniken redan snart börja användas i stor skala vid masstillverkning av batterier. Liknande försök med säkringar i battericellen har gjorts tidigare. Det nya materialet ska däremot reagera snabbare på temperaturskillnader jämfört med tidigare försök.

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: