Batterijätte i nytt samarbete kring solid state-batterier

Carl Undéhn

Carl Undéhn

30 apr 2024

Koreanska batteritillverkaren LG Chem med batteriföretaget LG Energy Solutions har inlett ett nytt samarbete kring utveckling av solid state-batterier. Genom att ingå ett intresseavtal med den amerikanska batteriutvecklaren Factorial Energy vill de båda företagen snabba på utvecklingen av material för solid state.

Batterierna med en fast i stället för flytande elektrolyt väntas komma att revolutionera elbilsmarkanden med längre räckvidd och kortare laddtider. Utmaningen som flera biltillverkare och utvecklare arbetar på är att hitta material som även gör storskalig tillverkning lönsam.

– Genom detta samarbete kommer vi att bli teknikledare inom nästa generations batterier. Vi förväntar oss att säkra fastställda material genom Factorials samlade erfarenhet inom nästa generations batterier och LG Chems överlägsna materialteknologi, kommenterar LG Chems tekniske chef Jong-ku Lee samarbetet.

Vid sin anläggning vid Boston på den amerikanska östkusten tillverkar Factorial Energy redan idag celler för solid state-batterier. Med en årskapacitetet på 200 MWh ska det vara den största produktionen i USA.

Det räcker däremot ändå inte länge när det kommer till att möta behoven hos biltillverkare. Bland dem som har investerat i Factorial Energy hittas Mercedes, Kia/Hyundai samt Stellantiskoncernen med sina 14 märken i både Europa och USA.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: