Polen blir center för batteritillverkning – och Ungern för elbussar

Batteritillverkaren LG Chem storsatsar i Polen. Det sydkoreanska företaget bygger en fabrik med en årsproduktion som räcker till 100 000 elbilar. Samtidigt investerar kinesiska BYD i en anläggning för montering av elbussar i Ungern.

Batteriproduktionen väntas komma i gång redan inom ett år och tillsammans med de tre fabrikerna i Sydkorea, USA och Kina kommer LG:s fabriken i Polen att tillverka batterier för 280 000 rena batteribilar.

Alla typer av komponenter, från elektroder till färdiga batteripaket, kommer att produceras i LG:s anläggning. Detta innebär lägre leveranskostnader och snabbare leveranser.

– LG Chems fabrik i Polen är den första storskaliga produktionsanläggningen litiumbatterier i Europa. Den kommer att spela en viktig roll för att vitalisera elbilsindustrin i hela Europa, säger UB Lee på LG Chem om den 41 000 kvadratmeter stora anläggningen i Wrocław.

Den kinesiska elfordonstillverkaren BYD tror också på östra Europa. En monteringsanläggning med en årskapacitet på 400 bussar om året öppnar i Ungern redan första kvartalet nästa år. Nu är BYD på jakt efter fler fabriker i Europa.

– Det här blir vår första anläggning, men den kommer inte att bli vår sista. Vi letar aktivt efter andra ställen, säger Europachefen Isbrand Ho.

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

PUBLICERAD: 2016-10-12

Relaterat innehåll