Polen blir center för batteritillverkning – och Ungern för elbussar

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

12 okt 2016

Batteritillverkaren LG Chem storsatsar i Polen. Det sydkoreanska företaget bygger en fabrik med en årsproduktion som räcker till 100 000 elbilar. Samtidigt investerar kinesiska BYD i en anläggning för montering av elbussar i Ungern.

Batteriproduktionen väntas komma i gång redan inom ett år och tillsammans med de tre fabrikerna i Sydkorea, USA och Kina kommer LG:s fabriken i Polen att tillverka batterier för 280 000 rena batteribilar.

Alla typer av komponenter, från elektroder till färdiga batteripaket, kommer att produceras i LG:s anläggning. Detta innebär lägre leveranskostnader och snabbare leveranser.

– LG Chems fabrik i Polen är den första storskaliga produktionsanläggningen litiumbatterier i Europa. Den kommer att spela en viktig roll för att vitalisera elbilsindustrin i hela Europa, säger UB Lee på LG Chem om den 41 000 kvadratmeter stora anläggningen i Wrocław.

Den kinesiska elfordonstillverkaren BYD tror också på östra Europa. En monteringsanläggning med en årskapacitet på 400 bussar om året öppnar i Ungern redan första kvartalet nästa år. Nu är BYD på jakt efter fler fabriker i Europa.

– Det här blir vår första anläggning, men den kommer inte att bli vår sista. Vi letar aktivt efter andra ställen, säger Europachefen Isbrand Ho.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: