Skralt utbud av rena elbilar tros gynna laddhybriderna

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

6 sep 2016

Det begränsade utbudet av rena elbilar tros ha bidragit till att laddhybrider tar marknadsandelar inom elbilssegmentet. Förra månaden ökade antalet laddbara bilar i landet med 874 och vid det senaste månadsskiftet fanns drygt 23 350 sådana registrerade.

Antalet nyregistreringar under augusti ligger därmed i linje med årsgenomsnittet, konstaterar elkraftbranschens intresseorganisation Power Circle. Jämfört med samma månad i fjol registrerades 84 procent fler laddbara bilar – och laddhybriderna stod för större delen av ökningen, förmodligen eftersom nya modeller kommer hela tiden.

”För den som letar efter en elbil har utbudet varit oförändrat en längre tid, vilket sannolikt också är en av förklaringarna till elbilarnas blygsamma ökningar på senare tid”, skriver Power Circle i ett pressmeddelande. Stämmer tesen lär det bli rusch efter rena elbilar när Tesla Model 3 och modeller som andra biltillverkare har utlovat kommer ut på marknaden.

Det som skulle kunna stoppa en sådan utveckling är möjligheterna att ladda. Som det ser ut i dag finns det i alla fall anledning att misstänka att laddinfrastrukturen påverkar viljan att skaffa en ren elbil, skriver Power Circle. ”En annan förklaring kan vara bristen på laddinfrastruktur runt om i landet. I så många som 136 av 290 kommuner saknas publika laddstationer helt.”

Statistiken visar dock att det finns ett intresse för elbilar även i kommuner utan publika laddstationer – elbilar finns i alla kommuner utom sju.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: