Skypes grundare investerar i elektriskt flygplan

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

6 dec 2016

Eldrivna flygplan är framtiden, tror Skypes grundare Niklas Zennström. Genom sitt riskkapitalbolag Atomico har han investerat i ett tyskt företag som utvecklar en ”flygande roadster”.

Planet, som drivs av dussintals små propellrar, är stort som en personbil, har plats för två passagerare, och startar och landar vertikalt. Topphastigheten är 300 kilometer i timmen och planet kan flyga 300 kilometer mellan laddningarna. Eller rättare sagt: Det är Lilium Aviations ambition. Samtidigt ska man ha klart för sig att företagsledningen inte består av drömmare – European Space Agency är också inblandade.

Som Elbilen tidigare har rapporterat skulle planet kunna vara ute på marknaden innan Tesla Model 3. Inget har sagts om vad planet kommer att kosta, men då det bland annat på grund av sin vikt inte klassas som ett ”riktigt” flygplan blir ”körlektionerna” inte särskilt dyra. Det räcker med 20 timmar.

Det Münchenbaserade företaget har hittat lösningen på ett växande problem, skriver Atomico i ett pressmeddelande. ”Deras teknik har potentialen att transformera vår förmåga att ta itu med både trafikstockningar och föroreningar…”

”Vi tror att det faktiskt är vår bästa chans att ta itu med båda problemen på en och samma gång.”

Så här säger Zennström själv om varför han tror på idén (6.15 in i Tech Crunchs video från London Disrupt 2016):

 

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: