Snart dags – BMW förbereder inför Neue Klasse

Carl Undéhn

Carl Undéhn

28 aug 2024

Nästa år är det dags för BMW att lansera nästa generations elbilar som går under samlingsnamnet Neue Klasse. Till skillnad från dagens elbilar från BMW kommer de inom Neue Klasse utvecklas som elbilar från grunden. Med nya cylindriska batterier, 800-voltsteknik för snabb laddning och en mer effektiv drivlina ska Neue Klasse ge BMW en fördel i konkurrensen mot andra tillverkare.

Först ut att bygga den nya generationens elbilar blir BMW:s fabrik i Debrecen i Ungern. Arbetet där är viktig och upplägget i den ungerska fabriken ska sedan vara förebild för när tillverkningen av Neue Klasse sedan utökas till fler av tillverkarens fabriker.

I Ungern ska BMW inleda tillverkning av förseriebilar innan årsskiftet. Inför det är fabrikens lackverkstad nu igång som också blir den första hos BMW som används helt utan fossila energikällor. Det möjliggörs genom en princip kallad Power-to-Heat, något som i praktiken innebär att lackverkstadens ugnar drivs med el i stället för som tidigare med gas. El som då naturligtvis kommer från förnybara källor.

För att minska energiförbrukningen återvänds värme från de olika processerna i verkstaden. Utöver det sker arbetet med en vattentemperatur på endast 65 grader, jämfört med upp till 90 grader vilket annars ofta är fallet, meddelar BMW.

För att öka effektiviteten är fabriken i Debrecen också till stor del digitaliserad med virtuell planering av arbetet samt Automated Guided Vehicles som gör att karosserna som ska lackeras automatiskt köra till de olika arbetsmomenten.

Förra året fick vi se ett koncept på det med Vision Neue Klasse, en sedan som bjöd på ett radikalt annorlunda formspråk jämfört med BMW:s nuvarande modeller. Rakare, mer klara linjer och betydligt mer avskalat. Efter det visades konceptet Vision Neue Klasse X, en elsuv som blir en ersättare till dagens iX3 och som blir den första modellen att lanseras på den nya arkitekturen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: