Snart dags för eCarExpo – provkörningar, premiärer och laddförsäkring

Carl Undéhn

Carl Undéhn

22 apr 2022

Om en vecka, fredag 29:e april, är det dags för elbilsmässan eCarExpo i Friends Arena i Stockholm. Under hela helgen fram till 1:a maj bjuds där på nyheter kring elbilar och laddning, seminarier och naturligtvis möjligheten att provköra nya bilar.

Vi på Elbilen finns så klart på plats och besökare kan se fram emot flera premiärer. Audi har redan meddelat att de visar upp sitt koncept på den eldrivna kombin A6 Avant e-tron, som ska bli en produktionsklar bil om två år.

Men mässan bjuder på ytterligare tio Sverigepremiärer. Till exempel kommer Nissans senaste elbil Ariya med fyrhjulsdrift och räckvidd på upp till 52 mil finnas både i mässhallen och vara möjlig att provköra.

Populära Kia Niro har uppdaterats med ny kaross för bättre aerodynamiska egenskaper och den nya generationen kommer finnas på plats.

Kia har också med sig prestandaversionen av sin större elsuv, Kia EV6 GT, som är tillverkarens mest kraftfulla bil någonsin. Dubbla elmotorer ger en total effekt på 585 hästkrafter, toppfarten tar slut först vid 260 km/h och 0-100 km/h går på 3,5 sekund.

Prestanda hittas också hos Mercedes med Mercedes-AMG EQS 53 4Matic+ där den redan lyxiga sedanen EQS nu har fått extra allt. Med Dynamic Plus-paket skruvas effekten upp till 761 hästkrafter för att gör 0-100 km/h på blixtsnabba 3,4 sekunder.

Mercedes-AMG EQS 53 4MATIC+

Och även Skoda kommer till eCarExpo med extra kraft i form av nya Skoda Enyaq Coupé RS iV. Den nya crossovermodellen kombinerar den rymliga elsuven Enyaqs utrymmen med sportighet som syns både i den nya karossen och specifikationerna. Toppmodellen RS bjuder på fyrhjulsdrift, 299 hästkrafter och ett vridmoment på 460 Nm.

Skoda Enyaq Coupé RS iV

En inte riktigt lika snabb men kanske ännu mer praktisk nyhet är efterlängtande ID. Buzz Cargo. Volkswagens eldrivna transportbil med 3,9 kvadratmeters lastutrymme och en räckvidd på 42,5 mil kan spanas in på mässgolvet.

ID Buzz Cargo

Polestar har lovat komma med flera nya spännande produkter. Exakt vad det blir är ännu en överraskning, så ett besök på Friends Arena lönar sig.

Förutom nya modeller tar eCarExpo ett helhetsgrepp kring allt som har med elbil att göra med seminarier, föreläsningar – och försäkring speciellt framtagen för elbilister.

Assistancekåren finns på plats och i samband med mässan lanseras en ny försäkring för att helt eliminera eventuell räckviddsångest för elbilsägare. Enligt Assistancekåren är just det en av sakerna som ännu gör att vissa tvekar inför att välja en elbil.

Med tjänsten ”Laddassistans” som kan bokas för 249 kronor i månaden erbjuder Assistancekåren ett nummer att ringa dygnet runt ifall olyckan skulle vara framme och batteriet tagit slut. Den urladdade bilen laddas då upp på plats eller bärgas till närmsta laddstation.

– Vi ger alla Sveriges elbilsägare en möjlighet att försäkra sig om samma snabba hjälp dygnet runt om du blir stående med urladdad elbil, från Ystad till Kiruna, på landsbygd och i tätort. Med vår rikstäckande Laddassistans hoppas vi kunna bidra med en ännu snabbare omställning till elbilar för Sveriges bilägare säger Mats Nilsson som är vd på Assistancekåren Sweden AB.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: