Sono Motors testar sin solcellsteknik på transportbil från MAN

Carl Undéhn

Carl Undéhn

14 maj 2021

Det tyska start up-företaget Sono Motors planerade elbil Sion skulle egentligen varit lanserad sedn flera år. Men tillverkningen, som ska ske i Saabs gamla fabrik i Trollhättan, har fått skjutas upp flera gånger. Starten är nu planerad att ske nästa år, men under tiden ska delar av tekniken i Sion hamna i – eller snarare på – andra modeller.

Mycket av idén med Sion är att karossen utrustats med 248 solceller som enligt Sono Motors ska ge upp till 3,5 mils extra räckvidd om dagen. I övrigt handlar det om en teknisk ganska avskalad bil med ett batteri på 35 kWh för 25 mils räckvidd och ett pris i Tyskland från 25 500 Euro, omkring 260 000 kronor.

Sono Motors har nu inlett ett samarbete med MAN för att undersöka möjligheten att utrusta deras bussar och lastbilar med solceller.

En fördel jämfört med Sono Motors egna elbil Sion är att det handlar om större fordon och därmed mer yta för solceller.

De skriver att deras egenutvecklade teknik kallad Sono Solar är lätt och flexibel för att kunna anpassas även till andra fordon än Sion. Först är det tänkt att utrusta den elektriska transportbilen MAN eTGE med solceller för att utvärdera försöket.

Bland annat ska de undersöka om solcellerna kan bidra till att förlänga räckvidden eller till exempel driva aggregat för kyltransporter.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: