Solbilen byggs i 200 000 exemplar

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

4 sep 2018

Beställningarna rullar in till Sono Motors. Nu är 7 000 kunder intresserade av Sion, bilen som laddas med solceller utspridda över karossen. Företaget tror inte att nybeställningarna kommer att avta. Ambitionen är att producera 200 000 bilar, skriver den tyska branschtidningen Automobilwoche.

Så sent som i juni var antalet beställningar uppe i 5 000. Kunderna är från ett 30-tal länder, varav 80 procent från Tyskland, Schweiz och Österrike.

Själva bilen kostar 16 000 euro, men då tillkommer batteripaketet som antingen kan köpas loss eller leasas. Räckvidden är 250 kilometer och som ett komplement till snabbladdaren finns solceller integrerade i karossen. Under rätt förhållanden kan de ge ett energitillskott motsvarande 30 kilometers körning per dygn och om det tyska företagets försäljningsprognos stämmer kommer deras bilar att bidra till landets installerade kapacitet för solel. Förra året tillkom omkring 1,7 gigawatt, sju gånger så mycket som har byggts ut i Sverige under alla år.

Ännu en finess som kan ha bidragit till intresset är att bilen kan utrustas med dragkrok, något som i dag inte är särskilt vanligt i elbilsutbudet.

 

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: