Sportbil för vardagen – här är Alpine A290

Carl Undéhn

Carl Undéhn

13 jun 2024

Genom en satsning på eldrift vill Renaults prestandamärke Alpine växa och nå en yngre målgrupp. Först ut är Alpine A290, en modell baserad på nya Renault 5 som vi har kollat in och du kan läsa mer om här.

Alpine har breddat plattformen Ampr Small med 60 millimeter och lagt till detaljer för ett mer sportigt utseende. Till exempel strålkastarna som i fronten kommer med ett lysande “X” som för tankarna till tejpade lyktor på tävlingsbanan.

Ändringarna innefattar även ett justerat chassit. Bland annat hittas egenutvecklade hydrauliska dämpare och vad Alpine uppger vara förbättringar av hjulupphängningen bak. Resultatet ska naturligtvis bidra med till en sportigare körupplevelse än hos Renault 5. Men också öka komforten då Alpine är noga med att A290 ska vara en sportbil som även kan användas i vardagen.

Bromsarna har fått större skivor på 330 millimeter och bromstiden från 100-0 km/h anges till tre sekunder. Motorn hämtas från Renault Megan och kommer i grundutförandet A290 GT med 180 hästkrafter och ett vridmoment på 285 Nm. Hos A290 GT Performance har Alpine höjt motorns effekt och bilen kommer här med 220 hästkrafter och ett vridmoment på 300 Nm. Toppversionen är GTS som har samma motoreffekt som GT Performance, men mer påkostad inredning.

Toppfarten är 170 km/h och 0-100 km/h går på 6,4 sekunder. Batteriet erbjuds i en storlek på 52 kWh som kan laddas med 100 kW. På 15 minuter ska det då gå att ladda 15 mils räckvidd. Med fulladdat batteri ska Alpine A290 kunna ta sig omkring 38 mil. Som hos Renault 5 kommer också Alpines bil förberedd för Vehicle to Grid, som ska erbjudas från start i Frankrike och Tyskland.

Också insidan känns igen från Renault 5, men på infotainmetskärmen hittas den egna appen Telematrics. Den visar en mängd data från körningen och bjuder på tips för att bli en bättre förare som tagits fram av experter. Kanske för att locka just yngre kunder hittas också tv-spelsinspirerade utmaningar där du kan samla medaljer.

De exakta priserna har ännu inte presenterat, men Alpine säger att de i Frankrike börjar på 38 000 euro för versionen A290 GT. Leveranser är planerade att dra igång innan slutet av året.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!