Sportbil och elsuv – Toyota presenterar nya eldrivna koncept

Carl Undéhn

Carl Undéhn

25 okt 2023

2026 lanserar Toyota en ny generation elbilar som ska dra nytta av både nyutvecklade batterier och mer effektiv tillverkning. Inför bilmässan Japan Mobility Show har den japanska tillverkaren nu presenterat två nya koncept på ebilar.

Det handlar om sportbilen FT-Se, som ska ha tagits fram i samarbete med Toyotas racingavdelning Gazoo, och elsuven FT-3e. Med de båda koncepten avslöjar Toyota också lite mer kring den nya generationen ebilar som ska lanseras från 2026. Bland annat att de kommer få en lägre tyngdpunkt med plattare batterier än idag för att skapa mer plats på insidan.

Men också för att kunna sänka hela bilen för minskat luftmotstånd. Toyota säger också att de kommer använda mindre komponenter som är lättare än de som används idag. Något som ska bidra till att sänka hela bilens vikt och ge längre räckvidd.

Men hur lång räckvidd de båda koncepten har får vi inte veta. Däremot att sportbilen FT-Se drar nytta av den låga vikten för goda köregenskaper och att instrumenteringen placerats lågt för att inte störa sikten när bilen pressas till max.

Toyota säger också att designen hos elsuven FT-3e delvis ska ha tagits fram med hjälp av artificiell intelligens. Den har nog matats med en del förslag från designen hos nuvarande elsuven bZ4X, för det finns en hel del likheter.

Det nya konceptet är däremot mer avskalat och Toyota säger att de har velat hålla designen så enkel som möjligt. Eventuell som en del i deras satsning på mer effektiv tillverkning. En rolig funktion är LED-belysning på sidan av bilen som visar batteriets laddstatus och temperaturen i bilen och kvaliteten på luften.

Om båda koncepten också sätts i produktion har inte bekräftats. Men Toyota har tidigare lovat 35 nya elbilar inom en mängd olika segment till 2030.  

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: