Stellantis uppdaterar alla eldrivna transportbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

24 okt 2023

Med sina 14 bilmärken har koncernen Stellantis också en hel del transportbilar i sitt sortiment. De har nu fått lite extra uppmärksamhet under eventet ”Commercial Vehicles Ambition Day” – och då med fokus på elektrifieringen av dem.

Inte mindre än tolv nya eldrivna transportbilar från märkena Citroën, Fiat, Opel och Peugeots presenterades. Helt nya är modellerna däremot inte. I stället handlar det om uppdaterade versioner av tidigare modeller som nu fått mer effektiv drivlina och nya funktioner kring säkerhet och uppkoppling.

De mindre Opel Combo Electric, Citroën ë-Berlingo, Fiat Doblo och Peugeot e-Partner har alla fått fem mils längre räckvidd och tar sig nu 33 mil på en laddning. Dessutom har de alla nu värmepump som standard.

Exakt vad den längre räckvidden beror på framgår inte helt klart. Men förmodligen har skåpbilarna utrustats med samma nya batteri på 54 kWh som kommit till bland annat Peugeot e-208.

För de större skåpbilarna Opel Vivaro Electric, Citroën ë-Jumpy, Fiat Scudo och Peugeot e-Expert är det däremot förbättringar i drivlinan som anges som orsaken till att räckvidden nu är upp till 35 mil med det större batteriet på 75 kWh – jämfört med 33 mil innan. Utöver det erbjuds modellerna som innan med ett mindre batteri på 50 kWh, men hur lång räckvidden då blir nämns inte.

De fyra transportbilarna ska också erbjudas med bränsleceller och uppges med det få en räckvidd på 40 mil.

Långkörarna blir de största modellerna Citroën ë-Jumper, Fiat Ducato, Opel Movano Electric och Pegeot e-Boxer som nu kommer erbjudas med ett stort batteri på 110 kWh. Med det kommer skåpbilarna kunna ta sig 42 mil och snabbladdas med upp till 150 kW. Att fylla batteriet till 80 procent ska enligt Stellantis då ta en timme. Även elmotorn blir rejält mer kraftfull med 272 hästkrafter, jämfört med 122 tidigare.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: