Stilig och belyst laddning vid ny laddstolpe från ChargeNode

Carl Undéhn

Carl Undéhn

21 sep 2023

Att kunna ladda elbilen ur lyktstolpar har det redan gjorts försök med. Förra året kom också nya regler som gör det möjligt att distribuera el från lyktstolpar utan särskilt tillstånd.

Svenska utvecklaren av laddlösningar Chargenode tar nu ett nytt grepp på konceptet i ett samarbete med designfirman ateljé Lyktan i Åhus och presenterar en laddstolpe med inbyggd belysning. Med det vill företagen lansera en både stilig och trygg laddupplevelse.

– Vi har till exempel tillfört ett vackert raster som bryter ljuset och ger ett dekorativt ledljus. Med en 360 graders ljusspridning och hög färgåtergivning ger den nya belysningspollaren ett utmärkt ljus för parkeringsplatser, säger Malin Gadd från ateljé Lyktan.

Ljuset är dimbart för att kunna anpassas efter olika förhållanden. Även det delvis hårda klimat som en laddstolpe i Sverige måste stå ut med har vägts in vid utvecklingen. Själva stolpen är tillverkad ur återvunnet aluminium och pulverlackerad. Ljuskällan skyddas av ett membran i GoreTex-material som enligt företagen ska säkra en perfekt ljusbild oavsett väder och vind.

Själva laddningen sker ur två eller fyra uttag, men det nämns inte med vilken effekt det går att ladda. Betalning och hantering av laddstolpen sker genom ChargeNodes betaltjänst.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: