Stopp i tillverkningen vid Giga Berlin efter anlagd brand

Carl Undéhn

Carl Undéhn

5 mar 2024

Tesla har ofrivilligt tvingats stoppa tillverkningen av Model Y vid sin europeiska fabrik Giga Berlin i Tyskland. Orsaken är ett strömavbrott efter vad som misstänks vara en anlagd brand i en närliggande transformatorstation. Även delar av den tyska huvudstaden ska ha drabbats av elavbrott.

Fabriken har evakuerats och enligt en talesperson från Tesla räknar de med att det kan dröja innan de får i gång produktionen igen. Hur stor påverkan blir är alltså ännu oklart. Det gäller även orsaken till branden, som polisen nu undersöker.

Redan när det stod klart att Tesla skulle bygga sin fabrik utanför Berlin motsatte sig miljöaktivister planerna. Orsaken är kritik mot att skog skövlas och att fabriken anses förbruka stora mängder av grundvattnet i den regnfattiga regionen. Under arbetet med att uppföra fabriken anlades en brand på sex elkablar, ett attentat som en vänsterradikal gruppering tog på sig ansvaret för.

Det är andra gången på kort tid som arbetet i fabriken stoppas. I månadsskiftet januari-februari infördes ett planerat stopp på två veckor på grund av komponentbrist i spåren av oroligheterna vid Röda havet. Rederier skickar därför sina fartyg på den längre vägen runt Godahoppsudden vid leveranser från Asien till Europa. Något som skapat problem i logistikkedjor.

Strax innan det förra stoppet meddelade Tesla att fabriken hade nått en ny milstolpe och då byggde 6.000 exemplar av Model Y i veckan.

Uppdatering: enligt tyska medier har en vänsterextrem grupp tagit på sig ansvaret för branden. Det ska handla om den så kallade ”Vulkangruppen”, som även tog på sig ansvaret för branden mot elkablarna som skedde när fabriken byggdes.

”Vi saboterade Tesla idag. Vårt sabotage syftade till att maximera blackouten i Gigafactory”, står det i ett meddelade från gruppen enligt TV- och radiokanalen RBB. Även Teslas vd Elon Musk har uttalat sig kring händelsen och beskriver det mer orden ”De är antingen de dummaste ekoterroristerna i världen eller så är de marionetter för dem som inte har några goda ekologiska mål”.

Även de miljöaktivister som sedan en tid ockuperar en del av den skog Tesla vill avverka för att utöka fabriken tar avstånd från brandattentatet.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!